49 poze   16113 vizite
Albume

membru din 13 februarie 2013

mini-altoire citrice

Aceasta metoda de altoire se foloseste de obicei pentru a obtine pomi (citrici) tineri fara virusuri, pornind de la pomi maturi, virusati. O scurta cautare cu "citrus micrografting"/"shoot tip grafting" arata atat lista virusilor care ataca citricii, cat si metoda de micro-altoire. Metoda urmatoare omite partea cu mediul steril de crestere si nici nu are ca scop obtinerea unui copac 100% fara virusuri:

- cumparat mandarine cu codita (in decembrie-ianuarie pentru ca atunci e sezonul, frunzele de pe crengute sunt verzi, iar mugurii sunt inca vii),
- separat coditele, eliminat frunzele, spalat bine, arhivat intr-o punga de plastic cu fermoar (ziplock) si aruncat in compartimentul de legume din frigider. Vor ramane acolo 2-3 saptamani, pana va fi nevoie de muguri pentru altoire. (daca temperatura este de 2-3 grade, rezista aproape 2 luni),
- (mancat mandarinele), spalat si decojit semintele, atat de invelisul tare cat si de pielita care infasoara cotiledoanele si pus la incoltit intr-un vas inalt (10-15cm) plin cu pamant de flori. Semintele se introduc cca 5mm in pamant, cu varful (embrionul) in jos (incat sa se vada partea de sus a cotiledanelor).
- asteptat sa incolteasca (daca vasul cu pamant e pe calorifer sau langa alta sursa de lumina, incoltirea are loc in 3-4 zile),
- cand "rasadurile" au desfacut primul set de frunze iar tulpina este de 5-10cm, se procedeaza la altoire, dupa cum urmeaza:
* se aduc crengutele din frigider, se spala si se lasa sa ajunga la temperatura camerei,
* folosind o lama de ras, se taie partea superioara a rasadului, lasanad cca.2-4cm de tulpina,
* se face o taietura verticala adanca de cca. 3-5mm in tulpina ramasa, usor asimetric (nu exact pe mijloc, pentru a intersecta un strat cat mai mare de cambium); se uda taietura cu apa curata (de preferat apa plata, imbuteliata) pentru a nu se usca pana la introducerea mugurelui;
* cu lama de ras se taie un mugure din crenguta matura, sub forma de V (o taietura intre mugure si partea lemnoasa a crengii, si o taietura oblica intre mugure si baza frunzei). Tot mugurele trebuie sa aiba 3-5mm lungime.
* cu o penseta fina (sau chiar cu mana) se introduce mugurele in taietura din rasad, de preferat cu partea care a fost spre lemn indreptata acum catre partea mai groasa a rasadului.
* se acopera taietura cu mugurele folosind ceara cu temperatura joasa de topire (40-50gr). O alta solutie, posibil mai buna, e sa se puna o punga cu fermoar peste rasad si sa se inchida pana in apropierea tulpinii. Se pastreaza astfel umiditatea mare in jurul taieturii, fara a supraincalzi mugurele si rasadul.
* in cca 5-7 zile, daca mugurele nu e viabil, se inegreste.
* in cca 2-3 saptamani, mugurele incepe sa se dezvolte si apar frunze noi (2-3 perechi). Urmeaza apoi o perioada de stagnare, in care frunzele trebuie sa se dezvolte si sa ramana in viata. Daca noul copacel a trecut de partea aceasta poate fi considerat reusit. Daca mugurele nu se dezvolta in cca. 1 luna, sau daca frunzele cad in totalitate, altoirea n-a reusit. Punga nu se scoate direct din capul rasadului, ci se desface "fermoarul" si se lasa sa fie impinsa in sus de noile frunze.

Nu toate crengutele sunt viabile (sau fara virusuri) si nu toti mugurii verzi sunt viabili; orice citric are perioadele sale de vegetatie si de repaos, astfel ca mugurii se dezvolta cand si daca vor ei.

Spor la experimentat!
mugure fixat cu cauciuc in portaltoi
mugure fixat cu cauciuc in portaltoi
mandarin 2, 1 sapt de la altoire
mandarin 2, 1 sapt de la altoire
mand.3, dupa 3 sapt
mand.3, dupa 3 sapt
detaliu mand.3, 3 sapt
detaliu mand.3, 3 sapt
mand. 4, 1 luna
mand. 4, 1 luna
mand.4, detaliu
mand.4, detaliu
dupa 6-7 luni; detaliu pentru imbinare
dupa 6-7 luni
dupa 6-7 luni; unele cresc, altele nu. De vina e portaltoiul (mandarinul, care nu si-a dezvoltat suficient radacinile)
dupa 6-7 luni
dupa 6-7 luni
dupa 6-7 luni
kumquat pe portocal, 22-04-2014; Kumquat (Fukushu) mini-altoit pe portocal
 altoit in 20-02-2014
kumquat pe portocal, 22-04-2014
kumquat pe portocal, 22-04-2014; a facut intai flori apoi s-a apucat de crescut
kumquat pe portocal, 22-04-2014
Kumkuat_pe_portocal, 13-06-2014; stare la 2014-06-13
Kumkuat_pe_portocal, 13-06-2014

Comentarii album • 39
alinam 12 noiembrie 2015  
Am reusit in sfarsit sa postez si eu imagini cu cateva din plantele mele. Mai am flori , am sa le fac poze, dar le am la gradinita, unde lucrez. Poate se vede oarecum ce este citricul meu.
Raportează
alinam 21 octombrie 2015  
merita incercat. nu am altoit niciodata dar dupa aceste informatii parca prinzi curaj.am un pui de mandarin sau clementin de 6-8 cm .pot sa-l altoiesc dupa metoda ta cu un muguras de la un alt citric altoit [mandarin sau lamai care au 2 ani]?
Raportează
esilviu 21 octombrie 2015  
Perioada de maturizare pentru citrice este cam de 10 ani. Daca a inflorit inseamna ca e matur, daca nu ... nu. Nu are sens sa altoiesti cu mugure din copacel de 2 ani.
Daca mai astepti o luna, apar pe tarabe clementine cu crengute mature.
Raportează
alinam 21 octombrie 2015  
am sa astept. mandarinul meu are si fructe mici ,cam cat o cireasa mica ,necoapta.de fapt nu prea stiu ce e .l-am primit ,iar pe eticheta scrie citrus fortunella. poate ma ajuta cineva eu nu am gasit ,dar nici nu am cautat chiar peste tot.multumesc pentru raspuns
Raportează
esilviu 21 octombrie 2015  
aaa, asta e alta treaba. "Mandarinul" tau e un kumquat, si e matur. Poti sa folosesti un varf de crenguta ca sa iti altoiesti clementinul.
Raportează
alinam 21 octombrie 2015  
Multumesc frumos.eu nu le pun ingrasaminte chimice .din cand in cand ceva frunze aproape putrezite impreunate cu gunoi de grajdi putrezit si putina cenuse de la centrela pe carbune.fructele se pot consuma?am sa pun si poze.dar nu ma prea pricep si astept copii sa ma ajute.
Raportează
esilviu 21 octombrie 2015  
Fructele sunt comestibile, dar la fel de acre ca lamaia. Se mananca cu coaja cu tot, mai ales ca nu le-ai stropit cu nimic.
Eu as renunta la frunzele putrezite, pentru ca pot aduce boli in ghiveci.
Raportează
marq1 7 mai 2014  
Frumos. Cat timp i-ai tinut protejati cu punga?
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
daca mugurele e verde dupa 10 zile s-a prins. Punga se poate pastra pana apar primele semne de crestere.
Raportează
marq1 13 iunie 2014  
Am incercat si eu si mi-a reusit, am doi copacei altoiti doar ca evolueaza foarte greu, acum au vreo 3 luni si cate 3-4 frunzulite mici ca zici ca sunt bonsai. Pungile le-am scos doar ca sa mai pulverizez din cand in cand. Sa vezi ca la unul din ei dupa ce daduse mugurele, un altul alaturat o luase la galop si l-am rupt caci era din portaltoi, cum o fi iesit inca un mugure din 2 mm ocupati in mare parte de mugurele altoit nu-mi dau seama, cert e ca arata altfel si primul nu mai crestea. Ii tin in paharele de plastic de la dozatorul de apa, nu stiu cat au... 200 ml? din care ocupati efectiv 170, oare asta sa fie cauza cresterii extrem de lente si sa-i pun in pahare o idee mai mari, de bere?
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
cel de-al doilea mugure (cu crestere rapida) se formeaza spontan pe portaltoi, pe stratul de celule noi care acopera/vindeca taietura. Fenomenul este exploatat la inmultirea "in vitro" a materialului genetic.
Raportează
marq1 16 iunie 2014  
Deci e normal sa-l eliminam.
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
Asteapta-te ca la fiecare perioada de vedetatie, suprafata verde sa se dubleze. Mai mult de atat n-am obtinut, iar regula s-a respectat pentru absolut toate mini-altoirile pe care le-am facut.
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
nu e asta cauza. Toate citricile (exceptand lime) cresc in perioade de cca 1 saptamana la 1-3 luni. Nu stiu de ce depinde exact, pentru ca la mine toate sunt sincronizate intre ele, indiferent daca sunt la geam sau la lumina si caldura artificiala.
Raportează
marq1 13 iunie 2014  
La lime cum e, creste continuu?
Simpatic Kumquatul, de cand e altoit? Banuisc ca ai dat jos florile sau le-a avortat oricum ca nu avea resurse.
Deci sa-i las in paharelele lor pana in primavara?
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
Sunt suficiente paharele acelea pentru primul an de crestere.
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
Am taiat florile dupa ce s-au trecut, incat energia sa nu fie folosita pentru a umfla frunctele. Pun si o poza cu starea actuala.
Raportează
marq1 13 iunie 2014  
Frumos, la urmatoare inflorire cred ca poti sa-i lasi si un fruct.
Raportează
esilviu 13 iunie 2014  
Key lime creste tot timpul daca are lumina si caldura.
Raportează
danero2004 4 aprilie 2014  
wow , remarcabil , probabil vederea e impecabila!
Raportează
esilviu 4 aprilie 2014  
nu neaparat. Important e sa nu tremure mana!
Raportează
danero2004 4 aprilie 2014  
da , si asta, ai reusit din mugure de pe crenguta cu fruct in decembrie ?
Raportează
esilviu 5 aprilie 2014  
am reusit cu muguri de clementin, mandarin, portocal si lamai (astea au fost sortimentele de citrice care au ajuns cu frunze la noi in piata)
Raportează
danero2004 5 aprilie 2014  
ai ales ca port clementinul pentru un anume motiv , de ex ca e mai dwarf din fire ?

succes!
Raportează
esilviu 5 aprilie 2014  
oricum, ca incepator tind sa folosesc ceva mai viguros ca portaltoi, sa am satisfactia ca ce am obtinut creste repede.
Raportează
esilviu 5 aprilie 2014  
anul trecut am folosit clementin ca portaltoi pentru ca seminte de portocal nu erau, iar pe lamai nu se prea prindeau.
Anul acesta am reusit cu lamai ca portaltoi.
Raportează
danero2004 5 aprilie 2014  
Mai viguros de grapefruitul si pomelo , pomelo fiind mai vechi ca si structura si foarte putin pretentios iarna. Nu stiu afinitatile cu clementinele dar in general se prinde bine un lamai si un portocal

cel mai mic port l-am gasit la un calamondin altoit pe lamai meyer , foarte foarte compacta cresterea , si la pomelo am gasit cea mai puternica. Din pacate am pierdut meyerul pentru ca e sensibil la frig si umezeala relativa remanescenta.

Succes si poate ma ajuti in decembrie :)
Raportează
esilviu 5 aprilie 2014  
Multumesc!
Raportează
inuktikut 12 martie 2014  
Foarte utila informatia, nu am vazut-o in alta parte. E drept ca nici n-am stiut ce sa caut.
Raportează
oviliv79 21 ianuarie 2014  
super tare informatia
Raportează
boghysor 14 decembrie 2013  
Foarte tare!beton!as incerca si eu,am cateva rasaduri de portocal si lamai(vezi poze)dar cred ca sunt prea mici pt altoit au vreo 2 sapt.am si ceva crengute de clementin din magazin dar as vrea sa stiu un procent de reusita la tine ca sa stiu are rost sa incerc sau sa astept sa creasca mai mari si sa ma duc pe simplificata sau mugure dormind,metode pe care le-am incercat cu reusita mare90%.
Raportează
esilviu 14 decembrie 2013  
50% pentru un incepator
>80% pentru cine stie ce crenguta si muguri sa aleaga
(sa nu fi fost degerata, sa nu fie deshidratata, sa nu aiba nuanta verde-galbui / ultimii 4-5 muguri de langa varful crengii)
In loc de ceara recomand punguta cu clips! (cu mici picaturi de apa pe pereti, pentru a mentine umiditatea ridicata)
Raportează
lungunic 6 aprilie 2013  
de unde ai ramuri de mandarin am si eu unul de 3 ani si nu an ramura sal altoiesc
Raportează
esilviu 6 aprilie 2013  
acum nu mai gasesti... Sezonul mandarinelor cu codita e decembrie-ianuarie.
Dar poti incerca cu mugure de la "sub-bratul" frunzei de la orice alt copacel (lamai, portocal, mandarin etc) de prin vecini sau magazine. Totul e sa ceri o crenguta cu 3-4 frunze...
Raportează
pukyman 26 februarie 2013  
Daca ai putea explica mai bine cum se taie altoiul ,mugurele cu lemn sau fara???
Raportează
esilviu 26 februarie 2013  
Eu am taiat doar mugurele, in forma de V (mai bine zis cam ca la "chip budding"). Toata lungimea mugurelui e de 2-3mm; nu ai cum sa prinzi si lemn.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.